De app Clubhouse was de place to be tijdens de lockdown. Veel bekende mensen, ondernemers en andere geïnteresseerden vonden in 2021 hun weg op het social media platform. Het aantal downloads groeide razendsnel en op een gegeven moment was bijna iedereen in een Clubhouse ‘room’ te vinden. De bubbel bleek echter niet lang te duren. Is de app dan toch een eenmalige hype?
Wat is Clubhouse?
Voor degene die het gemist hebben: Clubhouse is een app die focust op constructieve audiogesprekken. In tegenstelling tot podcasts, worden de gesprekken op Clubhouse in real-time gevoerd. Het is als het ware een online conferentie. Door aan te sluiten in rooms kun je gesprekken en lezingen volgen over onderwerpen waar jij interesse in hebt. Op een gegeven moment kon je zelfs live gesprekken volgen van grote namen zoals Elon Musk en Oprah Winfrey, hoe gaaf!
Daarnaast kun je zelf rooms starten over een onderwerp naar keuze. Zo kun je zelf een following opbouwen en met anderen in gesprek gaan terwijl jij de regie hebt. Hoewel de app in het begin van 2021 ontzettend populair was, heeft het inmiddels veel van zijn gebruikers verloren. Waar heeft dat mee te maken?
De grootste kracht én valkuil
De grootste kracht van Clubhouse is dat je eenvoudig met mensen in contact kunt komen die je anders niet zou spreken. Je kunt instappen bij gesprekken van ondernemers en bekende mensen, waarbij er interessante tips en inzichten worden gedeeld. Dat is natuurlijk super waardevol! Echter heeft de app ook een grote valkuil: alles is live. Wil je een interessant gesprek volgen, dan moet je er op dát moment ook echt bij zijn. Tenzij je de replay wilt luisteren, maar dat wordt niet vaak gedaan.
Niet voor het grote publiek
Een andere reden waarom Clubhouse haar (potentiële)gebruikers heeft verloren, is omdat de app in het begin niet toegankelijk was voor het grote publiek. In de eerste paar maanden na de lancering was de app alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers. Ook speelde exclusiviteit een belangrijke rol: je kreeg alleen toegang op uitnodiging van andere deelnemers.
Het kip-en-ei probleem
Sinds de wereld na de pandemie weer helemaal is, zijn mensen toe aan real-life ervaringen. De netwerkborrels, live trainingen en (zakelijke) evenementen zijn weer in volle gang. Steeds minder mensen zoeken toevlucht naar een app als Clubhouse om hun dagelijkse behoefte aan connectie te voorzien. Daarnaast denken wij dat de app in een vicieuze cirkel is beland: Als er geen interessante lezingen zijn, komen de mensen ook niet luisteren. Aan de andere kant heb je natuurlijk het publiek nodig om lezingen te geven. Het lijkt dus een grote uitdaging om de app weer levendig te krijgen.
App voor een niche markt
Betekent dat het einde van Clubhouse? Nee, dat denken wij niet. Tegenwoordig is de app veel toegankelijker, dus dat probleem is al getackeld. Wij zien nog wel een toekomst voor Clubhouse, maar meer in een niche markt. Denk bijvoorbeeld aan een IT-bedrijf dat inzichten deelt over cybercrime, of een gemeente die in gesprek gaat over het betrekken en motiveren van inwoners. Het gaat dus niet meer om het grote publiek, maar om de mensen die echt geïnteresseerd zijn in specifieke real-time gesprekken en lezingen.